Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.11.2009 12:14 - Свинския грип и принципа на стоте маймуни
Автор: lyudmilstefanov Категория: Технологии   
Прочетен: 7823 Коментари: 10 Гласове:
8

Последна промяна: 01.03.2020 11:22

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Атаката на свинския грип раздвижи медийната среда и същевременно стагнира динамиката на живота. Изпразни от клиенти заведенията и дори обезсърчи любителите на модата от любимото им занимание - шопинга. Хората сложиха маски, за да заприличат и визуално на патрона на последното изстъпление на масовия страх - прасето. Може би тайно надявайки се чрез тази прилика да омилостивят мрачния бяс на болестта.
    От друга страна всеки лекар, а и по-просветените пациенти са наясно, че най-заинтересовани от този медиен десант са фармацевтичните гиганти, които искат услужливо да имунизират застрашеното от изчезване човечество.
    Далеч съм, разбира се, от параноичните твърдения, че фармацевтичните фирми създават сами опасните вируси и ги пускат в обръщение, та после да ни избавят от тях срещу заплащане. Просто твърдя, че единствено в тяхна полза работят зловещи наименования от сорта на предходния "птичи грип", което звучи като заемка от смразяващия филм на Хичкок "Птиците". Още по-успешна ПР-функция изпълнява сегашното име "свински грип", което предизвиква страх, погнуса и изправя пред умствения ни взор какви ли не апокалиптични картини.
    За да се дистанцирате накратко от медийната шумотевица, ще ви въведа в принципа на психоимунологията, който се задейства пред широко отворените от уплаха очи на човечеството, но сякаш остана незабелязан.
    Какво имам предвид? В началния етап от появата на новия щам AH1N1, който се разви първо в Мексико, загиваха доста хора. А в настоящия етап, когато вирусът вече е превзел огромни територии от планетата, жертвите са чувствително по-малко. Да вземем за пример България, където заразените са вече няколкостотин хиляди. Но съобщенията за смъртен изход от заболяването по брой са абсолютно съизмерими със средно статистическия процент починали при всяко сезонно нашествие на грипа и то при по-малък брой заболели. За съжаление има хора, чиято имунна защита не издържа на натоварването поради специфичните особености на техния организъм, закъсняло лечение или неуспешно самолечение, злоупотреба с токсични наркотични вещества или дори прекаления стрес. 
    Защо ударът в Мексико беше така опасен, а след това смъртността от щама драстично намаля. И то при положение, че фармацевтичните благодетели на човечеството още не са успели да пласират спасителните ваксини?!
    За отговора на този въпрос ще използвам един от куриозите на науката - тайнствения "принцип на  стоте маймуни": 
    Преди години един търговски кораб претърпял сериозна авария в близост до тихоокеански остров.  От трюма изпаднали десетки хиляди консерви, изтласкани скоро от вълните към брега на острова, където живеели стотина характерни за Тихоокеанския регион маймуни. Примамени от лъскавата придобивка, маймуните месеци наред се забавлявали с консервните кутии. Докато един ден  една маймуна случайно успяла да отвори консервата, с която играела. Съдържанието  се оказало изключително вкусно! Останалите без проблем започнали да повтарят действията на откривателя. И така - пиршествата продължили месеци и години - точно като в приказките, които завършват с фразата: "И аз бях там, ядох и пих и по брадата ми тече!"
    След няколко години тихоокеанските течения откарали пасаж от консерви до друг остров, където обитавал същия вид маймуни. Щом кутиите с вкусното съдържание се затъркаляли по брега, маймуните отишли до тях и без да се замислят започнали да ги отварят и да се хранят от съдържанието им. Сякаш цял живот не са яли нищо друго! Изводът, който направили учените е, че щом някакво ново знание се усвои от една достатъчна маса от индивиди от даден вид /условно - сто маймуни/, то всички други индивиди вече имат това знание, независимо в коя част на Планетата-Майка се намират!
    Излиза, че връзките между съществата от един и  същи вид не са базирани само на очевидния физически контакт. Съществуват космическо-магически нива, на които информационното взаимодействие се осъществява директно, без "кабелите" на образа, звука, вкуса и допира.
      По подобен, макар и не чак толкова тайнствен начин, след първите информации за грипен вирус, който причинява смърт у голям процент от заразените, останалото човечество, което не е имало пряк досег до въздействието на новия щам, развива от само себе си имунна защита към него. Това се случи и  сега с този грип, а също и преди няколко години с "птичия", който се развилня най-смъртоносно в родината си Азия.
    За психоимунологията най-съществения психологически фактор, който стимулира имунната система да търси ресурси за справяне с новите заплахи, се явява информираността. Ако знаем, че настъпва неприятелска вирусна армия, това става повод за всеобща мобилизация на имунната защита.
    Друг съществен фактор, който ни помага да се справим с вируса, е позитивното отношение към заплахата, вярата в собствените сили и в силите на нашия организъм да се справи. Подчертавам изрично, че позитивното отношение няма нищо общо с лекомисленото пренебрегване на опасността от сорта: "Пий една ракия и не се плаши от грипа!". Да бъдем позитивни означава да приемем опасността като истинска, но да не изпадаме в отчаяние и излишна паника. И струва ми се, че пропагандното клише "свински", което изправя пред очите ни зловещи картини и перспективи, далеч не ни помага да се преборим с обезсърчаващата непонятност на вируса.              
    Склонен съм да направя в тази връзка и една историческа реминисценция: чумните епидемии през Средновековието едва ли биха били толкова опустошителни, ако съпротивителните сили на хората от засегнатите райони не са били подлагани на мощни психоатаки. Самозвани пророци и глашатаи на Божия промисъл обявявали на висок глас, че това всъщност е края та света, предизвикан от хорските грехове и безпътен живот. А чувството за вина е най-отчайващия и обезсилващ фактор, когато говорим за такъв надежден, но и уязвим  механизъм на защита, какъвто е психоимунологията. Впрочем - такава "попска" истерия за последиците от развратния живот се разрази и когато човечеството узна за болестта СПИН през осемдесетте години...
    Но да се върнем обратно към психологическото позитивиране на свинския грип. Наистина не е лесно. Защото образът на свинята е сякаш обрасъл с печалната символика на гнусно и отблъскващо същество - наслоения от най-древните религии като юдаизма, а и по-новите като исляма. Така че - без спор - доста печелившо и стряскащо "лого" на поредната мутация на баналния грип е измислено. 
    И точно затова, между другото, е толкова гениален и образа, който може да подмени утъпкания в коловозите на колективното несъзнавано образ на гнусната свиня. Този положителен образ съществува и е всеизвестен, макар че медийте в настоящия момент са го затулили така успешно от очите на детските ни души. Спасителен, позитивиращ, но в момента труден за спомняне образ! Вижте го!...
image

 "И колкото повече Пух търсеше Прасчо, толкова повече Прасчо го нямаше." - А.А.Милн


Тагове:   маймуни,   грип,


Гласувай:
8



1. strannica - Поздрав!
09.11.2009 12:20
Поздрав за поста!
цитирай
2. logos888 - И от мен ПОЗДРАВЛЕНИЯ!!!И
09.11.2009 14:00
И от мен ПОЗДРАВЛЕНИЯ!!!И
цитирай
3. goby3 - Поста не е лош. Обаче на умрялото 15 ...
10.11.2009 08:37
Поста не е лош.
Обаче на умрялото 15 годишно дете,в болница във Варна,едва ли ще му свърши работа и родителите му,едва ли ще оценят мъдрите слова.С детето сме били в една и съща болница,по едно и също време,сега аз съм вкъщи,а то е мъртво!
цитирай
4. lyudmilstefanov - Абсолютно си права.
11.11.2009 07:37
Смъртта дори само на един човек е много. И никога не бих подценил такъв факт.
Постингът ми е насочен срещу въвеждането на понятия като "свински" и "птичи" грип, които допълнително паникьосват хората и ги правят още по-уязвими на болестта. Буквално марионетки, купуващи лекарства, ваксини, маски... Някои лекари говореха дори, че маските дори повишавали риска, ако се употребяват дълго време.
цитирай
5. kabuli - Има ли значение
11.11.2009 16:58
Има ли значение как се нарича днес грипа и ще има ли значение как ще се нарича всяка следваща епидемия, след като моделът на банките действа и в здравеопазването, в световен мащаб. Както банките дерат по десет кожи от клиентите си, така и индустрията в здравеопазването първо ни взема страха, след това парите за лечение, а най-накрая и живота. Което е жалко, което е много жалко, защото изправени пред смъртта наистина разбираме, че днес човешкия живот НЯМА цена.
цитирай
6. xfire - Догодина идва времето на кучешкия, ...
11.11.2009 19:22
Догодина идва времето на кучешкия, котешкия грип. И техните ваксини се изработват в момента вероятно:) Със сигурност "пеперуден вирус" не звучи като "свинки вирус" и аз очаквам само леко неразположение от първия:))
цитирай
7. lyudmilstefanov - Впрочем - днес разбрах,
11.11.2009 21:58
че откакто има "свински" грип, са намалели драстично продажбите на пържоли. Не мислите ли в тази връзка, че производителите на свинско месо има какво да поискат в съда от авторите на свинския апокалипсис?
цитирай
8. анонимен - не на страха
11.11.2009 23:14
изкарах го свинския грип и трябва да ви кажа, че е много свински, но като всеки грип. Държа ме 2 дена повече и ми отне повече време да се възстановя. Лягаш и чакаш да ти мине. Бързото сваляне на температурата влошава нещата. Съгласна съм с тезата на автора и дори има една приказка по тоя повод. Срещнали се Холерата и Чумата по пътищата на света и Холерата казала: Къде отиваш, Чумо? "ами отивам в Индия да уморя 5000 човека" - отговорила Чумата и продължила по пътя си. След време пак се срещнали и Чумата се нахвърлила върху Чумата, че е голяма лъжкиня - вместо 5000 умрели 25000. "Не, отговорила Чумата, свърших това което ти казах, а останалите 20000 умряха от страх". Заслужава да се помисли по това. Всъщност повече хора умряха от обезводняване, отколкото от вируса.
цитирай
9. lyudmilstefanov - анонимен,
12.11.2009 13:33
благодаря за подкрепящия коментар. Мнозина паразитират върху хорския страх.И затова и аз подкрепям призива Не на страха. Още от времето, когато Дони го лансира в една Панорама.
цитирай
10. анонимен - От всеки грип умират хора, но от у...
06.12.2009 18:51
От всеки грип умират хора, но от усложнения. Както се умира и от други болести! Но с цел оправдаване на фармацефтичните интереси, които са по-значими и от оръжейната промишленост, се предлагат ваксини. Това го знае почти всеки нормален човек!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyudmilstefanov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 371258
Постинги: 74
Коментари: 443
Гласове: 1991
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930