Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.07.2008 08:08 - 4. ОТРЯЗВАТ НИ ЕВРОПАРИ!? ГОЛЯМ ПРАЗ!
Автор: lyudmilstefanov Категория: Политика   
Прочетен: 4129 Коментари: 9 Гласове:
0

Последна промяна: 01.10.2015 08:09


Социологическа агенция прави допитване на общовселенското събрание на министрите. "Как ще постъпите, ако еврокомисията отреже 1 млрд. евро от фондовете за страната ви" - въпрос към американеца. Той, без да се замисли, отговоря: "О, това са малко пари за нашата икономика, но разбира се, незабавно ще си подам оставката." Французинът се притеснява, но обещава, че бързо ще изглади "недоразумението". А българинът отсича: "Голям праз, ще си ги открадна от нашите данъкоплатци".

Идната сряда с годишния си доклад за България, освен силно да ни засрами, Европейската комисия ще отреже безвъзвратно и част от фондовете. Но правителството предварително вече гласува първите 47 млн. лева от бюджетния излишък за довършване на проекти, които трябваше да се случат с европари.

Вместо да се съсипе от притеснения, че е между виновниците за подобно ограбване на данъкоплатците, един от причинителите на безобразията в пътния фонд, министър Асен Гагаузов, успокои: "Животът е по-силен от всякакъв ФАР и всякакви ИСПИ." И допълни, че ще направи всичко възможно бюджетът да компенсира забатачените проекти, с лекота, с която някой би сметнал, че сам ще плати сметката. Другият министър с отнета акредитация за европари - Пламен Орешарски, посочи заместника си за виновен. А реакцията на останалата част от правителството се очаква следващата седмица, когато присъдата на Брюксел ще излезе черно на бяло.

Най-лошото ще е, ако в тройната коалиция вече калкулират наум, че след като няма европари, няма да има и евроконтрол върху проектите. Тоест бюджетен излишък - бол, можем да се върнем към старата схема за възлагане на поръчки, която дълго пазеният от уволнение бивш шеф на пътния фонд владееше до съвършенство.

Дали пък няма да се окаже, че Брюксел само прави услуга на "батковците" във властта?

Статията е препечатка от capital.bg  



Гласувай:
0



1. chara - Мда, интересен вариант!
21.07.2008 09:37
И лошото е, че има логика в него.
А тя е следната: разходите на бюджета се проверяват по законосъобразност, а не по целесъобразност ... Оказа се, че в България е достатъчно да напишеш "мотивирано" искане за отпускане на средства, получаваш ги, показваш разходооправдателни документи и ... до там
Всичко е законно. Такива неща като ефективност, възвращаемост, целесъобразност ... няма, няма и система/методика за проверка и оценка.
Така че, възможно е правителството да е доволно от създадената ситуация... колкото и да е парадоксално!
цитирай
2. lyudmilstefanov - На мен не ми изглежда парадоксално.
21.07.2008 11:28
По-малко европари, по-малък контрол върху злоупотребите! Това си е абсолютно нормална за у нас управленска логика. Пък и не им ли отива на нашите управници фразата "След нас и потоп!"?
цитирай
3. chara - с това последното съм съгласна напълно!
21.07.2008 19:32
от лумпен политици - лумпен перспектива т.е. ден за ден
цитирай
4. karanikolov - Съгласен съм с вас по принцип,
21.07.2008 22:51
но за да разширим "кръгозора" се запитах:
"А има ли честни хора,и можещи, на които да се дадат парите и които да могат да ги реализират по начин,приемлив за Европа?"
Честни има,способни - не знам.

Мисля,че твърде рано ни идват тези пари, не сме достигнали нивото, от което можем да ги ползваме. Слаби сме още в пазарна предвидливост, производителноста,качеството на продукта.
цитирай
5. lyudmilstefanov - Какво значи "не сме достигнали нивото"?
22.07.2008 10:47
Ролята на управниците е да насочват субсидийте към тези, които са честни, способни и са достигнали нивото. Ако не го правят, да си отиват. Сътресенията от едни предсрочни избори са нищо пред загубата на 700 милиона евро.
цитирай
6. tsveta - Людмил, с теб сме на една вълна;)
23.07.2008 00:14
На вместо твоето "Голям праз", аз си имам моето "И какво от това?"
Или казано малко грубичко:
"So what? So fuckin' what?"

Видя се, че на “нас” пари от ЕС не ни трябват. Спряха 500 млн. евро по проекти, по предварителни данни ще ни лишат от още 1 млрд. евро.
И какво от това? Бълха ги ухапала управляващите! Нали си генерираха до тук 4 млрд. лева бюджетен излишък.J
...
Ако бяхме нормална и демократична държава, министърът на финансите трябваше да подаде оставка още пролетта, когато стана ясно, че ще е налице многократно превишажане на планирания бюджетния излишък. Да напомня, че основната функция на Министерство на финансите е да състави бюджета на държавата и да следи за неговото изпълнение. И когато този министър не е планирал правилно, то той не си е свършил основното задължение.
И какво от това? Да сте видяли доблестен политик? Оставка – ама друг път!J

цитирай
7. karanikolov - Все избори,все избори
24.07.2008 22:27
На всеки 2-3 години почваме да ръмжим глухо против хората, които вчера сме въздигнали, и ги хвърляме в калта. И така ВИНАГИ от 20г. насам.

Ние грешим в подхода си към управлението въобще.
Неправилно ги избираме хората и комуникираме с тях. Направилно изразяваме мислите си дори.

Когато детето ти не върви в правилния път - не го гониш, а променяш метода на възпитание и т.н...

Но нещо в нас ни казва -"Слабичък си,къде си тръгнал да оправяш света.Я го дай света на б`т БОЙКО и на АТАКА,па и на който друг го иска - те са способни".
:)))

цитирай
8. lyudmilstefanov - karanikolov, не ми е ясно
24.07.2008 23:30
как може да се сравни управляващата ни политическа класа с дете, което не го гониш, а го превъзпитаваш. Още по-странно ми е, защо трябва да се дава "света" на бат Бойко или атака. Аз съм за активното гражданско общество, което си е взело "света", а не го е предоставило на недобросъвестни и корумпирани политици от каквато и да е партия. Аз съм за демокрация и гражданско общество, а не за партокрация, олигархия и мафия, които в момента управляват България.
цитирай
9. karanikolov - Сравнявам ги - защото сме свързани вовеки.
31.07.2008 16:57
Народа винаги и постоянно е свързан с управляващите го и двете страни ще съществуват винаги.
Няма народ без управленска система и обратното.

А на кой ще дадеш държавата - като я вземеш от БСП? Какво е странното? Властта ще я вземат тези от опозицията,които имат най-много гласове - АТАКА и ГЕРБ в случая.
Нито Кире Либерало,нито СДС - никой друг.

Защото "гражданското общество" - не съществува юридически - и не може да се яви на избори.
Ти твърдиш,че си негов представител. А Цар Киро не е ли? Или гражданина Станишев?
Всички сме в него,и толкова ни са различни интересите и позициите - че сме се обособили в партии, сдружения и т.н.
И няма значение кой какви ценности изповядва - а какво прави.
Пасивния не съществува.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyudmilstefanov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 371343
Постинги: 74
Коментари: 443
Гласове: 1991
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930