Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.07.2008 14:00 - 3. Римски император създава българската нация
Автор: lyudmilstefanov Категория: Политика   
Прочетен: 6982 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 12.10.2008 06:36


Ето как:

Преди повече от две хиляди години в една близкоизточна римска провинция, много често избухвали пожари. Заради горещините пожарите лесно унищожавали цели квартали и оставяли хората без покрив над главата.
Губернаторът решил, че един добър и евтин начин  да се справи със ситуацията, а също и  да подобри и без това силно нестабилния рейтинг на централната власт сред местното население, е да организира групи от доброволци - пожарникари, които да се притичват на помощ всеки път, когато пламъците и писъците изпълнят града.
"Стига вече - мислел си той. - Крайно време е да престанат вицовете и мрънкането срещу Свещената империя. Дай да решим един обществен проблем, та на хората да им олекне.."
Ала преди да пристъпи към действие, уведомил с писмо за намеренията си императора, както му е реда. И с нетърпение чакал пощата с одобрението и похвалите за неговата инициативност.
Писмото дошло по-бързо от очакваното време, носено от задъхан вестоносец. И в него, вместо похвали, се съдържало едно строго издърпване на ушите:
"Решил си да организираш пожарникари? И кого ще включиш? Вероятно това ще бъдат най-силните и най-смели мъже в твоята провинция. И точно на тези силни и смели мъже, които и без това са потенциална заплаха за властта на империята, ти смяташ да им създадеш организация, да ги направиш популярни и обичани от местното население, което да гледа на тях  като на спасители. И знаеш ли срещу кого ще се насочат тези хора при първи удобен случай, щом почувстват силата си? Сигурно срещу нас"
Та - българската нация е сбъднатата мечта и реализирания исторически проект на този римски император. И на всички авторитарно настроени лидери, който не одобряват каквито и да било организации на гражданите.
Нация, която не се организира за каквото и да било.
Нация, която не се интересува от нищо, което прилича на обществен интерес.
Нация, която не следва положителните си лидери, а търси начин да ги смачка и да ги "приземи" до останалите хора, за да не хвърчат нависоко.


Тагове:   нация,   император,


Гласувай:
0



1. stefanov - Хареса ми
19.07.2008 10:28
Много добре казано. Според мен силната държава не се характеризира със силно управление на администрацията , а със силно мотивирани граждани, оказващи силен контрол над администрацията. Като в Швейцария. В швейцарската конституция се казва:
- Централното правителство няма право да притежава армия. Това е право на кантоните.
-Централното правителство няма право да притежава полиция. Това е право на кантоните.
- Законите на централното правителство важат само за тези кантони, които са ги одобрили.
Прекалено демократично, нали. Всички пълнолетни швейцарци съхраняват в домовете си автоматично оръжие и боеприпаси. Те са армията. И тази армия може да бъде мобилизарана при нужда за светкавично къс срок. Умно, нали. При това, въпреки наличието на толкова много оръжие, престъпносттта там е една от най-ниските. Въпреки демокрацията, няма и анархия.
Но как ние българите да станем швейцарци? Като препишем и гласуваме конституцията им в нашия парламент ли? Звучи смешно.
Ще станем швейцарци, когато се отървем от инфантилното си подсаъзнание и престанем да се изживяваме като недорасли бебета в сута на майката държава. Трябва да станем мъже и да гледаме на държавата, като бащи, които се грижат за нея, направлят я, възпитават я и я усъвършенстват. Не направим ли това, ще продължим да си плачем, с оня "смешен плач", за който говори Ботев.
цитирай
2. lyudmilstefanov - Това е простата истина за демокрацията.
20.07.2008 07:29
Не може демокрация /власт на народа/, да се осъществи без активното участие на самия народ.
цитирай
3. heraclitus - чудесна притча
20.07.2008 11:20
чудесна притча
цитирай
4. lyudmilstefanov - Разказаната история не е притча.
21.07.2008 12:07
Случила се е наистина. Властниците инстинктивно надушват проблем, ако "простолюдието" тръгне да прави каквито и да е организации.
цитирай
5. tsveta - Привет, Людмил!
23.07.2008 00:02
Точни попадения са обощенията ти за българската нация.
И ще допълня едно мое, с дълбока тъга:
Нация, изповядваща негативизъм и предубеденост, хленчеща и търсеща външни причини за собствените си несполуки.
цитирай
6. tota - tsveta - Привет, Людмил!
29.07.2008 14:30
"Нация, изповядваща негативизъм и предубеденост, хленчеща и търсеща външни причини за собствените си несполуки." - Защо ли? Задавате ли си този въпрос? Отговарът е елементарен, защото тя НАЦИЯТА ни е люшкана между ЗАПАДА и ИЗТОКА от послушните тям чужди слуги, които за да постигнат целите си я правят такава - хленчеща и оправдаваща се за неудачите.
цитирай
7. lyudmilstefanov - Така е още от освобождението от турците, tota.
30.07.2008 07:56
Тогава основното политическо разделение е между русофили и русофоби. Афишираш се не с политически идеи, а с това, коя външна сила повече те кефи: Русията или Европата?
цитирай
8. tsveta - Людмил, Тоta,
30.07.2008 17:31
Черти като послушание, слугинство, апатия, предубеденост, корист, мързел, завист, оправдание с външни фактори и т.н. можем да търсим още по-надълбоко - в корените на славянството, което според изследователите /етнографи и психолози/ се характеризира именно с тези особености.
цитирай
9. lyudmilstefanov - Често си мисля,
30.07.2008 18:37
че има типични български слабости, които лесно могат да бъдат идентифицирани и потвърдени от социалнопсихологически изследвания и сравнителни анализи. Говоря за апатията, неотстояването на себе си и своите човешки права, липсата на афинитет към организиране и търсене на съмишлиници - страха от другия - липсата на доверие в другия /последните три са проявления на едно и също нещо/ и други подобни.
Смятам, че нашата образователна система може да се насочи съзнателно към изграждане на липсващите качества чрез гражданско образование, преподаване на текстове с положителни образци и други похвати. Обучавал съм много учители да преподават гражданско образование и човешки права. И покрай това сме преглеждали с експертни групи приказките и текстовете в букварите от начален курс. Установихме, че те насочват децата към: трудолюбие /80%/, родолюбие, хитрост и здраве. Това са преподаваните ценности в българското училище. А тези, дето ги идентифицираме тук на първо четене като основни липси, тотално отсъстват.
цитирай
10. tota - tsveta - Людмил, Тоta,
31.07.2008 23:33
Не всички черти сеа типични за славянството. Това, което посочвате - корист, завист, предубеденост по скоро е насадено донякъде от византизма. А, за останалите черти - мързел, апатия не съм попадала на извори или литература в която да се визират като типични за славянството. Във времето обстоятелствата са допълвали или променяли общата характеристика и типичните черти.
цитирай
11. tota - lyudmilstefanov - Така е още от освобождението от турците, tota.
31.07.2008 23:40
За съжаление, това разделение продължава и то не е само по ориентация към Изтока и Запада, а и по политически признак, по географски, по произход,по вероизповедание и по какво ли още не. Разделекиейо на нацията е пагубно за съществуването ни. Мисля, че е крайно време да се пристъпи към обединение в името на България. Подкрепям изказаните от Вас мисли за това, " че нашата образователна система може да се насочи съзнателно към изграждане на липсващите качества чрез гражданско образование, преподаване на текстове с положителни образци и други похвати"" Разбира се, че може, необходима е само воля от страна на основната институция в лицето на МОН.
цитирай
12. tsveta - :)
01.08.2008 17:19
Tota,
запомнила съм от лекции по народопсихология че 3-те основни характеристика на славянството са: Завист, Мързел и Роболепие.
За корист съм съгласна, че е характеристика също и на средиземноморския, западно и централно-европейския етнос.
Етническата, като всяка друга принадлежност, е сбор от характеристики.
И когато се питаме "Защо е така в нашата страна?", трябва да погледнем в нас - в това, което обективно сме, което носим като наследство и онова, към което се стремим.
И когато, онова, към което се стремим е в разрез с нашите "закостеняли" ценности, имаме избор: да си бъдем с нашите насадени недостатъци и да се питаме все "как ще ги стигнем...?":) или да се научим - да осмислим и приемем ценностите, които ще ни изведат към постигане на желаното състояние.
Струва ми се, това последното споделя Людмил, споделяйки кои са преподаваните ценности в българското училище и липсата на ценности, които са актуални за съвременното общество.
Имаме шанс децата да възприемат тези ценности чрез образованието /за жалост много малко от желаните за обществото ценности могат да бъдат формирани в съвременното българско семейство, което в болшенството от случаите е абдикирало от задължението да възпитава, а и самото то в много случаи е носител на "покварени" ценностни характеристики/, а приемането им в обществото може да стане чрез налагане на ценностния модел (1) създаване на условия - (2) налагане на правила - (3) пораждане на етични норми - (4) контрол.
цитирай
13. tota - tsveta - :) Поздрави!!
02.08.2008 09:28
Съгласна съм с теб, но нима ние сме формирани като народност само от славяните? За ценностния модел те подкрепям напълно. Хубав ден!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyudmilstefanov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 371297
Постинги: 74
Коментари: 443
Гласове: 1991
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930