Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.07.2008 11:18 - За обръщението на президента към нацията след взривовете
Автор: lyudmilstefanov Категория: Политика   
Прочетен: 2732 Коментари: 6 Гласове:
0

Последна промяна: 12.10.2008 06:51

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Чувствам вътрешно задължение в специален постинг да направя този кратък психологически анализ, с който да отбележа с добра дума силните и запомнящи се акценти в обръщението на Президента към нацията след взривовете в Челопечене, които така стреснаха жителите на столицата.

На първо място поставям това, как точно и по човешки, още в първите думи на обръщението си, Президента вниква в състоянието на страх и преживяването на неясна заплаха, което изтръгна гражданите от съня. Отдавна имахме нужда от подобна емпатичност и съпричастност в изказванията на нашите политически лидери.

На второ място поставям друг важен акцент, който е свързан с един от основните недостатъци на нашата национална психика, а именно – липсата на нагласа за взаимопомощ. Затова за мен беше изключително навременен и на място този призив на Президента за взаимопомощ и подкрепа /материална и морална/ на най-пострадалите от взривовете и особено на тези от тях, които страдат от липса на средства или живеят сами.

Огромно е значението и на третия акцент: поемането на конкретни ангажименти за бърза инспекция на всички подобни складове за боеприпаси, които застрашават живота, сигурността и имуществото на много българи от всички краища на страната...

Изобщо, дами и господа, само добри думи могат да се кажат за това обръщение на Президента към нацията!

Единственият му недостатък е, че то изобщо не беше произнесено!

И затова аз продължавам да си пиша думите президент, парламент, премиер и други подобни, с малка буква, а понякога и в кавички.

ДВЕ ТЕОРЕТИЧНИ ИЗРЕЧЕНИЯ ЗА ЛИДЕРСТВОТО:

Потребността на хората от лидери е първична и атавистична /с биологични корени/. Тя се проявява най-вече в ситуация на криза. Още от пещерния период силния самец или самка са наблюдавали ситуацията от някоя височинка и в случай на опасност са призовавали: „Тигър! Приберете децата! Затворете пещерата!“. Тези призиви са овладявали страха, структурирали са поведението и са били основната причина децата да не остават извън пещерата.

Когато всичко е наред, направо мразя да ме насочват и командват. Но когато има заплаха, и аз имам нужда да чуя този глас на лидера. Няма ли кой да му го каже това на „президента“?



Тагове:   нацията,   обръщението,


Гласувай:
0



1. rummi - ето, ти го каза :-)
07.07.2008 11:24
и племето има право на глас, нали то се тъпче в пещерата на тъмно, влажно и относително защитено място.
цитирай
2. valsodar - Той си го знае :)
07.07.2008 11:26
Въпросът е, защо след като го знае не го прави ?! :)
цитирай
3. lyudmilstefanov - Казана дума, хвърлен камък!
07.07.2008 11:27
Дано и аз, като библейския Давид, да улуча целта! :))
цитирай
4. rummi - Ти хвърляй в една точка,
07.07.2008 11:31
а целта е подвижна. Все в някой момент ще срещне камъка :-))))))))))

(не иронизирам, а мотивирам да не спираш)
цитирай
5. tsveta - имаме си емпатиен президент. Споко, шега;)
07.07.2008 17:48
Премиерът и президентът мълчаха дълго. Твърде дълго за водачи и национално отговорни личности.
Единият проговори, другият е безмълвен.
Току-що прочетох, че президентът ще свика КСНС за взривовете във военни складове до 2 седмици. 2 седмици??? И искаме президентът да бъде съпричастен, тогава когато елементарното човешко поведение го изисква.
А емпатията е онази безрезервност в способността на човек да съпреживява емоциите, чувствата и мислите на другите, особено тревогите на другите.
Но сегашния президент в никакъв случай не проявява чувство на емпатия и дори то да му е чуждо, поне като PR изява да го представи. Нека ни изманипулира (на това отдавна сме му свикнали), но поне да покаже отношение.
Но не, президентът на страната ни НЕ може да застане и погледне с очите на бедстващ, защото бедстващият е слаб, объркан и отчаян. А нашият президент е силен и независим, но май само гледайки отражението си в счупено огледало.

Btw, и това си го постнах с малки промени;)
провокираш ме с темите си да се изразявам:)
цитирай
6. zabylgarite - Гоце ли?
10.07.2008 17:28
Toва не е президент,това е фигурант и пионка на мафията.Гръмнаха половината му съветници-егати съветниците има.Защитава постоянно докрай Румен Петков,оказал се покровител на наркотрафика през България и погубващ живота на младите хора чрез наркотиците.
Спонсоритат го разни кредитни милионери,които си мислят,че всичко е забравено.Обградил се е в президентството с над 15 доносника-бивши служители на ДС.Отиде в Румъния с 12 човека лична охрана-от кого се страхува толкова не се знае.
Разни длъжници като Георги Гергов са му първи приятели и Гоце им ходи постоянно подире.
Срам е този президент Първанов.
Не очаквам от него адекватни реакции.Лъжец за досието си и то нагъл лъжец.
Неприятен човек.
Браво за темата.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyudmilstefanov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 371298
Постинги: 74
Коментари: 443
Гласове: 1991
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930