Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.06.2008 16:33 - За Доганизма в политиката
Автор: lyudmilstefanov Категория: Политика   
Прочетен: 4317 Коментари: 13 Гласове:
0

Последна промяна: 18.03.2011 15:03

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    Ахмед Доган е с особено място в българската политика. И още – той е единствения български политик, който притежава достатъчно смелост и цинизъм /а защо не и Доганизъм?!/, за да казва истината. Защото истината у нас си е цинична!
    Тук ще разгледам няколко ключови механизма, с които той непрестанно укрепва позицийте си в нашия политически живот.
  1. Осигурен етнически вот. След преживяното около „възродителния“ процес, турското население още дълго време ще гласува на принципа: „И най-лошия турчин е по-добър от най-добрия българин“ Това гарантира един постоянен и много активен електорат.
  2. Умения за манипулиране: той успява да изглежда божествено всесилен в очите на избирателите си, създавайки това чувство с множество добре премерени действия: помпозни сватби, мащабни инвестиции, явяване на политически митинг с хеликоптер! /Представете си само ефекта: Аллах, Аллах!!!/ и други подобни способи, които умопомрачават обикновения човек. Забележете: когато отиде лично да воюва за Ардино срещу Мехмед Дикме, той и свитата му се качи на обикновен автобус на километри преди града, защото тогава мнозинството се беше настроило против него и луксозните джипове или не дай Боже хеликоптер, щеше само да раздразни допълнително хората.
  3. Доган единствен има ползата и привилегията да казва циничната истина и много ловко се възползва от това преди време в шоуто на Слави. Тогава той изстреля публичната тайна за обръча от фирми, с който партиите се заобикалят, и на който, след като вземат властта, се отблагодаряват. С това изявление той направи най-големия си удар, като умишлено засили отвращението на българина от политическия елит. Така българите още по-масово решиха да не гласуват. Но – както се и очакваше – електоратът на Доган си гласува 99,9%. И в последствие това увеличи до неестественост броя на неговите депутати в Парламента.

 

    С това последно напомняне правя и прогноза за очакваната пресконференция на Доган по повод повдигнатия от ДСБ въпрос за неговите имоти /http://news.ibox.bg/news/id_921271717/. Ако искате да чуете много истини, и то цинични истини, защото за нашия политически живот други истини няма, проследете пресконференцията. Ще чуете много известни и неизвестни факти за имотните дела на Доган и други публични личности...

    И още – ако в следствие на чутото решите, че повече няма да гласувате, защото „всички са маскари“, не се гордейте с нравствения си порив. Точно това въздействие върху вас е целял и Доган.




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. eien - Не се уморявайте да ни поднасяте
04.06.2008 17:25
ИСТИНАТА!
Последният абзац би било добре да се размножи и предложи за четене минимум 20 милиона пъти.
Дано хората го прочетат и вникнат в написанато!
цитирай
2. slavuncho - Хубаво! Съгласен съм!
04.06.2008 18:33
Наясно съм с тезите "за" и "против" гласуването.
Просто от години задавам на себе си този въпрос: за кого да гласувам! Аз не намирам такъв политически субект по ред причини.
Варианта с невалидната бюлетина, с която да покажем колко сме отвратени от "политическият елит" не върви. Колко такива като мен ще се вдигнат да отидат до урните за да пуснат невалидна бюлетина?
Задължителното гласуване е някакъв вариант, но доколко е "демократично"?!
Фактически накрая правиш призив за отрицателен вот - за който и да е, но да не печели Доган! А този спечелил "който и да е" по-читав ли ще бъде?
цитирай
3. giorgiocbr - Аз че гласувам - гласувам, макар че напоследък гласувам само на принципа на по-малкото зло
04.06.2008 21:06
Но категорично не съм съгласен с приписването на каквито и да било положителни качества на лицето Доган. Категорично!

Ако селската хитрост, доносничеството, това да бъдеш фурнаджийска лопата, да поддържаш платен електорат с пари откраднати от болшинството население, всеки член или министър на партията ти да е на твърда месечна вноска за касата /спрямо поста/, да прибираш милиони от замените на гори и унищожаването на природата, да продаваш постове на Данчоментовци и Христобисеровци, ако това са положителни качества на съвременния български политик - не, благодаря.

Вън ДПС от властта!
цитирай
4. lyudmilstefanov - Малко доуточняване
05.06.2008 09:47
ГЕОРГИ, абсолютно си прав, че това не са добри качества. Мен лично дълбоко ме отвращават. Целта ми беше да обърна внимание на това, че поведението на Доган /а и на всички изпечени играчи във всички сфери на живота/ е дълбоко мотивирано, предварително планирано и винаги с цел. Ако някой друг /например Костов или Станишев/ изстреля в интервю истината, че партията му се финансира и пристяга от обръчи, той ще предизвика негодуванието и на самите си симпатизанти, да не говорим за останалите. Доган има "шанса" да не е застрашен от такова самопризнание и като ловък манипулатор се възползва от този факт.
СЛАВУНЧО, аз си мисля, че ако хората гласуват, чрез тази малка стъпчица ще изострят мъничко своята бдителност и непримиримост. По ще им е трудно да си кажат: "Какво ме интересува. Аз нали не гласувах". А точно липсата на такава бдителност и непримиримост е в основата на всичко, което ни се случва.
Да ви разкажа още нещо: един мой състудент беше във Франция за около два месеца още преди 89-та. И едно от нещата, които го бяха поразили, е че видял как французите протестират срещу... студа. Имало ужасни студове и той видял демонстрация с лозунги: Стига вече зима! Искаме топлина! и други подобни. Може би е смешно. Но ако ние сме недоволни от нещо, или го обсъждаме на чашка, или бягаме зад граница. А французите протестират. И може би за това в България има значително по-малък процент французи, отколкото във Франция българи.
Благодаря на всички за коментарите и за насърчението!
цитирай
5. dantonov - Съгласен съм с автора.
05.06.2008 11:06
Според мен Доган е един от най-добрите политици в страната - за съжаление...
Той прекрасно знае какво иска, и наична как да го постигне! В същото време успява отлично да се бори и с вътрешната опозиция - всички които го напускат се оказват ренегати, некадърници и т.н...
цитирай
6. slavuncho - Е, тук вече не съм съгласен!
05.06.2008 18:31
Аз не пропагандирам липсата на гражданска позиция - щом не съм гласувал, ерго - не съм виновен за това, което става! Свиването в черупката, приказките по кръчмите не са и не могат да бъдат начин за изразяване на нашето недоволство! Във Франция, а и в Гърция, понякога стачкуват по проблеми, които за нас са неразбираеми. Но, ние сме в България!
И именно за това казвам, че не намирам кауза, партия, лидер за които да гласувам!
Гласуване от вида: тези са червени/сини/жълти/пембени и ще гласувам за тези, които са за/против тях не отговаря на моите разбирания.
цитирай
7. giorgiocbr - Людмил,
05.06.2008 19:57
Не съм насочил критиката си към Вас или поста Ви, а към определението "Доган - добър политик" като цяло.

Добър политик би бил човека, допринесъл за цялостно положително изменение на политическата система и качеството на живот у нас, а не селския хитрец който винаги оцелява чрез инвестиране в гласове на откраднати от народа пари.

Нека правим разликата, когато казваме "добър политик".

Парадоксално, дори и за мен самия, но добър политик беше Костов в периода 97-99-та, защото намери сили да завърти кормилото на държавата в правилната посока. Излагацията му после е друг въпрос.

Нека не бързаме да наричаме всеки оцеляващ мошеник добър политик, и без това думата политик вече е девалвирала до безкрайност.
цитирай
8. lyudmilstefanov - ОК, Георги!
05.06.2008 20:59
Но и аз никъде в постинга не съм нарекъл Доган добър политик. Пък и най-добре е да не спорим за думи, а за принципи.
цитирай
9. giorgiocbr - Людмил,
05.06.2008 22:21
Не споделям мнението Ви че Доган е смел и откровен. Примерно.

Наглостта му, и цинизмът /за това съм съгласен/, идват единствено от факта, че вече е зверски богат, а не от самочувствието му на велик политик. През годините афиширането и самочувствието на Доган растяха единствено пропорционално на спестяванията и приходите му, а не на база реални заслуги към България като политик!

Плюс това, не виждам защо още се пази статута му на свещена крава в българската политика, на принципа "да не пламне кърджалийско" и "да не стане като с Косово". Ние вече сме държава член на ЕС и НАТО, а Турция е член на НАТО и кандидат за ЕС, така че етническите филми отдавна вече не са актуални в рамките на собствената ни държава.

Вън ДПС от властта!
цитирай
10. tota - Проектът "Ран-Ът" (1990 г.)- подготовка на гибелта на българската икономика
13.06.2008 01:06
http://www.geocities.com/lim_medium/Publikacii/Statii/dosie.htm
цитирай
11. kalbotobg - По малко зло?
13.06.2008 06:29
Не ви ли се струва, че в тази държава да се гласува за по малкото зло е същото като да замениш бърза смърт със бавна ?
цитирай
12. lyudmilstefanov - Започвам с цитат от анализа, който прочетох в линка от tota
13.06.2008 08:55
"Но всеки е длъжен да помисли и за нещо друго: не са ли ЛИЧНОТО МУ БЕЗУЧАСТИЕ и собствената незаинтересованост към съдбините на България онзи неназован в проекта "Ран-Ът" разрушителен лост на разгрома, на който разчитаха архитектите на разрухата? И ако има доблестта да назове по име своя грях, ще продължава ли да бъде съучастник в планираното убийство на България? И ако се отказва от това пъклено съучастие, готов ли е да направи решителната крачка, която да отхвърли удобното покривало на анонимното му живуркане, да запуши с восък ушите си за омайните сирени на лъжата, с която го примамват откровено сините и го лъжат червените властници?"

За мен това да гласуваш непременно е първа, макар и крайно недостатъчна стъпчица към преодоляване на личното безучастие и политическа апатия. Без тези фактори е невъзможно да ни ограбват по такъв открит начин. В крайна сметка навсякъде има кой да краде, но в България не се крият, а чрез примера с изявата на Доган при Слави Трифонов показвам, че признавайки престъпленията си, един български политик по парадоксален начин дори увеличава влиянието си в парламента.

АКО БЯХМЕ ГРАЖДАНСКИ АКТИВНИ, след това признание на Доган пред централата на ДПС трябваше да стоят месеци наред тълпи от хора с плакати и да искат разследване;
АКО БЯХМЕ ГРАЖДАНСКИ АКТИВНИ, когато президента Първанов се здрависа с Кадафи в Лисабон, трябваше здраво и с публични протести да му се разсърдим;
АКО БЯХМЕ ГРАЖДАНСКИ АКТИВНИ, трябваше тълпи от хора, ПРЕДВОЖДАНИ ОТ ЖУРНАЛИСТИ, да изразим отношението си към правителството за спирането на Европейските фондове;
АКО БЯХМЕ ГРАЖДАНСКИ АКТИВНИ, можеше някои от нас да организират поне едно показно освиркване на Стоичков, когато удари журналиста или когато караше джипа си със синя лампа.

Мисля, че когато е ходил поне да гласува, човек зарежда вътре в себе си и един механизъм, който увеличава гражданската му бдителност и непримиримост. Не си казва: "Аз нали не гласувах. Да става, каквото ще!"
цитирай
13. kalbotobg - малка бележка
13.06.2008 17:21
Моля прочетете блога: chara.blog.bg
Не виждам смисъл да водя спор за това кой да седне на трона , не виждам разлика между Доган и останалите.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyudmilstefanov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 371298
Постинги: 74
Коментари: 443
Гласове: 1991
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930