Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.11.2009 14:47 - Къде изчезнаха тиквите?
Автор: lyudmilstefanov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3847 Коментари: 3 Гласове:
8

Последна промяна: 22.02.2013 06:00


        Говоря за ето такива тикви, а виждате също на снимката и бобец,
image

които се продават нормално за сезона по тротоарите на есенна София. И особено срещу пазара Иван Вазов, където шатрите обикновено са една до друга и оборота очевидно си заслужава мръзненето.
        Е, тази година ги няма. Та си зададох въпроса къде са? И ми направи впечатление, че са изчезнали не само тиквите, но и множество малки и незначителни търговски обектчета, които стоят като островчета на икономическия сървайвър около големите пазари и супермаркети, възползвайки се от клиентопотока, който привличат материците. Но  и самите те привличайки клиентопоток към могъщите си съседи.
        И здравият ми разум на българин ми подсказа отговора: просто са им ударили балтията, защото собствениците на големите хипермаркети и пазари са решили да се отърват от тях! Тоест - на големите, тези с парламентарните и общински лобита, които издигат и свалят властимащите, им се е зловидяло, че тези хора със своето мизерно мръзнене и денонощна работа с клиенти, отнемат от техните обороти, и са задействали лостовете на властта, за да ги премахнат.
        За съжаление власттта в България, независимо за лява или за дясна се представя, все изпълнява указанията на един и същ работодател, все служи на големите и богатите, за да стават те по-големи и по-богати, за сметка на малките хорица, които си съсипват здравето, за да си продадат тиквите. 
        Особено показателно e това заключение, ако сравним какво се случва с банковата система у нас и в останалите европейски държави. У нас банките буквално ограбваха всички слоеве на населението, като на строителите даваха прескъпи кредити, за да строят, а на купувачите на имоти даваха също такива кредити, за да си купуват построеното. И сега, когато тази банкова ненаситност логично доведе до криза, банките вдигнаха още повече лихвите по кредитите, вдигнаха и погасителните вноски на предишните си кредитополучатели и доведоха до отчаяние огромна маса от своите клиенти. Стигна се до там правителството да ги МОЛИ, ако може да поохлабят финансовата примка, та подопечното им стадо все пак поне да оживее, за да има кого да стрижат... А спомняте ли си, че същите тези банки хвърляха вината за кризата на строителите, които били прекалено алчни? 
        Принципът големите да изяждат малките владее с пълна сила и политическия ни живот. Политиката е всъщност един голям бостан от разноцветни тикви, където отново по-големите се стремят, ако може завинаги, да задушат по-малките... 
        И така ще е вовеки, додето истинския суверен - народа, не се събуди от летаргичния си сън.



Гласувай:
8



1. nicodima - Според мен народът не спи!
23.11.2009 10:37
Просто не смее да си надигне главата, защото като те шамаросват в момента на недоволство, си създаваш условен рефлекс. Или се криеш, или бягаш...
И аз предпочитах да си купувам от малките сергийки срещу пазара, а не от кривите тикви на "Кауфланд" : )... По-вкусни ми бяха някак, и облагородени с добро отношение : )...
цитирай
2. lyudmilstefanov - Радвам се, че обичаш тикви.
23.11.2009 12:14
А също и притчи. Доста от вкусовете ни съвпадат.
Що се отнася до принципа "или се криеш или бягаш", злощастния опит на нашия народ е, че като бягаш от гражданската активност, все се натъкваш на същите шамари, от които си побягнал.
цитирай
3. babadjon - За Хасан и банката......
28.11.2009 13:27
Чул Хасан за великата фраза че пари при пари отиват и решил да пробва.Взел два лева вързал ги с един конец и право в най близката банка и право на касата.Гледа той, седи касиерката а до нея куп пари.Хвърля двата лева и започва да дърпа,демек да подмами парите да дойдат при него.Първи опит-нищо,втори опит пак.На третия обаче двата лева се закачили и останали при касиерката.ВЯРНО ,казал си Хасан ,че пари при пари отиват,само че малкото при многото.....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyudmilstefanov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 371282
Постинги: 74
Коментари: 443
Гласове: 1991
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930