Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.06.2008 17:03 - Ирландия каза "Да" на Европейския съюз!
Автор: lyudmilstefanov Категория: Политика   
Прочетен: 1762 Коментари: 3 Гласове:
0

Последна промяна: 29.10.2017 11:04


"Не е имало,
няма да има
от това по-велико знамение:
Свободата крачи заканително,
статуите си самичка разрушава!"
                                 Константин Павлов

    Някакви си 800 000 ирландци поставиха под съмнение развитието на Евросъюза, като отхвърлиха Лисабонския договор – проплакаха бюрократите. В този хор – и доста наши политици, тълкуватели, та и евродепутати /виж например блога на Младенов http://nmladenov.blog.bg/viewpost.php?id=202013/. Ала тъкмо възможността на една нация или група хора, принадлежащи към ЕС, да отстоят себе си, бидейки в малцинство, е същинската сила на Европейската идея.
    Нека си дадем сметка какво е обединена Европа. Защо тя е такъв притегателен център за членство или поне за партньорство на много, да не кажа всички държави и народи по света? Според американския икономист Ричард Роузкранс  Европейския съюз е първата  в историята велика сила, която не е накарала с възникването си другите велики сили да се обединят срещу нея
    Причината е, че Европейската идея засега е далеч  по-силна от амбициите на европейските бюрократи /нали си давате сметка, че вече не може да се каже, че Американската мечта е по-силна от амбициите за световна хегемония на американските бюрократи?/. Европа е една черна кутия, на входа на която влизат различни идеи, нации, интереси, а на изхода излиза общото решение и общия европейски контекст. И тази политическа алхимия, необяснима особено за нашите евродепутати, се дължи на факта, че Европа е преди всичко общност, базирана върху ценности и принципи, а не обединение, подвластно на егото на лидерите  на най-големите държави в съюза.   
    В Америка усилено настояват за един общ Европейски център за външна политика, за общ Европейски президент.  Като всяка военизирана структура, Америка има нужда от бързи решения и действия. Тоест – когато иска съвместни действия с Европа, американския президент иска да знае на кого да звъни. Е, нека звъни първо в Ирландия!.
    Та този отрицателен вот не е атака срещу Европейския съюз, а точно  адекватно осъществяване на европейската идея. И – колкото и да страдат бюрократите, те няма как в момента да притиснат или да поставят в изолация Ирландия. И най-важното - Европа нито ще се разпадне, нито ще си намали влиянието след ирландския референдум, а тъкмо обратното - ще излезе от положението по-силна, по-привлекателна и по-уважавана навсякъде по света.
    Няма как – стоим с ирландците от двата края на Европа. Историческата съдба, пък и танците ни си приличат. Ръчениците на Lord of the dance   разиграват и нашите балкански сърца. Но иначе сме различни. Какво да се прави?! Ирландците все нещо не са съгласни, а нас никой дори не смята за нужно да ни пита.
    Браво на ирландците!!!

За написването на постинга са използвани множество източници, от които най-важна е книгата на Марк Ленард "Защо Европа ще управлява ХХI век"



Гласувай:
0



1. valsodar - Казал си го по-добре :)
16.06.2008 17:05
Поздравления ! :)
Още веднъж Браво и от мен ! :)
цитирай
2. lyudmilstefanov - Благодаря!
16.06.2008 18:53
Ще се старая!:))
цитирай
3. blues - важното е точно тук
16.06.2008 20:57
"проплакаха бюрократите". но никой не отговаря на въпроса - защо ирландците гласуваха с "Не" на референдума за Лисабонския договор. когато французите гласуваха с "Не" на референдума за евроконституция, те обясниха защо са дали отрицателен вот. сега ми прави неприятно впечатление, че никой не се сети да попита ирландците защо гласуваха с "Не" за Лисабонския договор. вместо това вместо това медии и политици се напреварваха да обясняват как 3 милионна Ирландия възпира развитието на 500 милионен Европейски Съюз!!! по-голяма глупост не бях чувала! не може чужди държави да се намесват в политиките, осъществявани от гражданското общество на суверенна държава! референдум означава "допитване до народа" - ирландските граждани казаха "Не" на договора от Лисабон, а не правителството на Ирландия!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyudmilstefanov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 369792
Постинги: 74
Коментари: 443
Гласове: 1991
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031