Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.11.2011 10:15 - Иде ли краят на мол терора?
Автор: lyudmilstefanov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 6252 Коментари: 6 Гласове:
5

Последна промяна: 13.02.2012 07:04

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Иде ли краят на мол терора /ПРЕПЕЧАТКА ОТ В-К 24 ЧАСА/
image   image

Елин Рахнев

Прекрасно е, че се вижда заникът на мол културата. Толкова е прекрасно, че звучи като безкрайна Андерсенова приказка. Или като филм на Уди Алън, в който много вали и екранът се разцепва от саксофони.

Вероятно сега сподвижниците на тази култура, отявлените й фенски маси с дисциплинирани структури из всички кътчета на страната ще се обявят за недоволни млади хора или по-вероятно за дисиденти първо поколение. Или ще сравнят последните десет години на този век с шейсетте на миналия, макар че са диаметрално различни. Вероятно ще излязат на мирни бдения пред “Св. Александър Невски" с надписи върху гърба на аутлет фланелки:

“Пазарувай дрехи, не прави война”.

Идеологията на тази култура затисна стотици хиляди българи, обезобрази ги, направи ги инвалиди, не им даде възможност да са себе си. Тя просто ги погълна. И докато в “онези страни" това мислене вече се смяташе за мухъл, тук разцъфна като лилия. Превърна се в начин на живот, в проекция, през която да преминат дните ти.

Жалко е, че тук мол културата отдавна излезе от пространството на сградата. Тя тръгна по улиците, по витрините, по сънищата, по разсъжденията, по медиите, по вятъра. Навлезе в дишането. Впи се в голяма част от сюжетите, дори драматургично ги разви.

Може би съвсем скоро ще се появят и поетите на тази култура. Ще разкъсат оковите и ще освободят прашасалите музи.

Ще ги облекат в аутлета и после ще ги вкарат в учебниците по юпи мислене. Но всъщност тези поети никога, никога няма да разберат, че музите са измислени за нещо съвсем различно. Както и да е...

За голяма част от нейните сподвижници мол културата придоби маниакални симптоми, които най-вероятно са труднолечими. Превърна се във философия със свое общество, което си има лидери, манифести. Обруга всичко останало без свян. Обяви го за ретроградно и прогнило. Напръска се с "Армани" менте и извика, че това е животът.

Всички други са боклуци.

Като се има предвид, че това намери своя естествен съюзник в чалга-културата, някак всичко си дойде на мястото.

Всъщност мол културата и чалга културата са еднояйчните близнаци днес, анатомията им е почти еднаква, разсъжденията им спрямо всичко, което ни заобикаля, са идентични. Философиите - огледални: да изживеем живота си без каузи.

Да, останалото е безкрайна Чехова пауза.

Всъщност мол мисленето кастрира мечтата на стотици хиляди хора. Направи ги еднакви, отпечата душите им на лента от касов апарат. Превърна ги в бели якички на бял фон - по Малевич. Не им даде възможност да издишат света по свой си начин. А вероятно светът е измислен точно за това. И онази мисъл на Хайне, че всеки човек е вселена, се превърна във виц. А не в нещо, което може да те води напред. И да те кара да се усмихваш на есента например. Или на нещо подобно. Както и да звучи това - с цялата му безсмислена романтичност.

Да, това мислене се появи заради плантациите от комплекси, които всички ние носим. От тоновете несбъднатост, които са ни натискали през годините. От това, че винаги нещо ни е липсвало. Сигурно от някаква наша много лична безпомощност.

Но пък влезе толкова арогантно, че буквално помете всичко около себе си.

Без свян. Без дебат. Без елементарна диалогичност.

Обяви, че музиката на банкнотата е доминираща... Фрас!...

И тези, които не споделят това мислене, започнаха да ходят дегизирани към зала "България". Или се превърнаха в тежък ъндърграунд, свиха се в кьошетата на родината, където слушат тайно рок или джаз в опушени клубове и се притесняват да попитат кога "Ролинг Стоунс" ще дойдат в България.

Преди седмица в подобен клуб се бяха събрали велики български рок банди начело с Бъндарака... Имаше трийсет човека. Фрас!...

Ако е истина, че идва краят на мол културата, че българинът се отдалечава от нея и от всичките й разклонения (както твърдят последните проучвания), значи има надежда.

Това би било нещо велико Но лично аз изобщо не го вярвам. Звучи толкова шеметно и романтично. Звучи като саксофона на Уди Алън в квартален клуб или като гол на Лионел Меси на “Ноу Камп" в последната минута.

Но не ми се вярва... Тези мавзолеи стават все повече и повече. И непрекъснато шептят: "Светът е такъв, какъвто е."

A+ | A-



Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. valsodar - Не виждам връзката между заглав...
11.11.2011 11:12
Не виждам връзката между заглавието и текста - за какъв терор иде изобщо реч, когато говорим за зависимости? Липсата на култура е сама по себе си култура на безкултурните. Нарцистична, ексхибионистична, самовлюбена и нагло парадираща с външното си лустро и блясък, опитващи се да обвият в предпазна черупка кухата и празна същност.
Зомби поколение.
цитирай
2. lyudmilstefanov - Прав си, но ...
11.11.2011 16:01
От гледна точка на масовия човек, който е всъщност основен потърпевш, но и основен инструмент за собственото си поробване /или в случая - поМОЛване/, това си е зависимост.
Но все пак от гледна точка на други, външни субекти на този процес, като Елин Рахнев, а и като мен, това си е и терор, атака срещу собствения ни свят.
Спомням си, че когато за пръв път влязох в хипермаркет /беше 2000 г. в Рамстор преди Коледа/, на мен ми прилоша и получих паникатака. Буквално избягах от този склад за човешки материал.
цитирай
3. valsodar - Просто сме свидетели на една под...
11.11.2011 21:32
Просто сме свидетели на една подмяна на цялата ценностна система.
Ние имаме една - те друга, конфликтът е неизбежен. :)
цитирай
4. анонимен - Ами, пазарувайте си тогава от кв...
11.11.2011 23:14
Ами, пазарувайте си тогава от кварталното мини-маркетче разположено в мазето на блока:)
цитирай
5. анонимен - интересна статия
13.11.2011 11:41
Интересна статия,поздравления за мислите. Защо свързваш мол-културата с чалгата, нима "чалгарите са единствените които посещават тези места. И второ защо считаш че за всичкия негативизъм и липса на ценности - точно моловете са виновни??. Замисли се че тази "култура" е искана явно от хората(иначе не бих си обяснил огромния интерес към сериали като " стъклен дом"). Честно казано моловете и тяхното състояние рефлектира настроението и ценностите на хората. А и пропускаш момента че молът въпреки всичко може да бъде доста практично място където да си свършиш работата(аз лично ги намирам за доста удобни когато ми се налага да си купя нещо обикновено времето кеото остава е след работа, когато всичко останало е затоворено)
цитирай
6. lyudmilstefanov - Статията на Елин Рахнев
18.11.2011 22:45
разглежда факта, че има хора, които живеят в Мол-а. Молът не е магазин, за да го сравняваме с кварталното магазинче, уважаема поничке. Молът е дом. Стъклен дом.
Той, освен това, е и мегдан, място за срещи, свалки, седенки...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyudmilstefanov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 369796
Постинги: 74
Коментари: 443
Гласове: 1991
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031