Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.01.2009 20:38 - Състав, структура и основни стратегии на протеста
Автор: lyudmilstefanov Категория: Лични дневници   
Прочетен: 3860 Коментари: 7 Гласове:
0

Последна промяна: 26.07.2013 14:58


    Преминавайки след протеста покрай един РЕП, инстинктивно се пресегнах да си купя всички вестници. Но се дръпнах с простата мисъл: "Протестът беше днес и следователно всички днешни вестници са много стари. В тях всъщност не пише нищо"
    Затова ето и моето описание на очевидец и участник, като ще се опитам само да описвам, без да правя анализи и изводи. Между другото с моите приятели от клуба направихме цялостна обиколка на мястото, за да се ориентираме подробно в ситуацията. Броихме полицейски автобуси, смятахме присъстващи и не забравяхме да викаме.
    Ето описанието:

     Състав и структура:
    В протеста участваха около 5-6 хиляди души. От тях:
    - 3500 - 4500 ГРАЖДАНИ, дошли да подкрепят оргатнизаторите, да повикат ОСТАВКА!, ПИСНА НИ! и МАФИЯ!,  да освиркат властта. В тази група причислявам и присъстващите 5-ма членове на нашия Дискусионен клуб за граждански инициативи.
    - 1000 -1500 полицаи, важни и дейни участници в събитието. Солидният им брой е основно мерило и за значимостта, която властта отдаде на протестните действия!
    - 100 -150 футболни хулигани и лумпени
    - 40 - 60 журналисти
    - 30 - 50 политици от парламентарната опозиция.

    Стратегиите в действие:
    Най-подготвени стратегически и тактически бяха полицаите и лумпените. Затова описвам първо тях:
    - полицейските сили се състояха от четири основни подразделения:
1. Три плътни кордона пред сградата на парламента;
2. Един сравнително рехав отцепващ кордон през 3-4 метра, който ограждаше достаголям периметър: до Ректората, над Александър Невски до Московска и до Раковска при Военния клуб, както и сили, съсредоточени на съседни възлови кръстовища и места за преминаване;
3. Ударни сили за пробив от около 200 човека, разположени в плътна маса встрани от парламента;
4. Цивилни, смесени с тълпата.

Как се развиха действията: лумпените предизвикваха полицаите и саботираха протеста, като хвърляха по полицията и парламента бомбички, буци лед, камъни. Между тях се виждаха хора с качулки и маски. Забележете, че за голяма част от тях стратегията беше да стоят на втора линия иззад другите участници, а не непосредствено до загражденията. Това са хора с опит в подобни изяви /те и на мач ходят само заради сеира и сблъсъка с полицията!/, като между тях и полицейските заграждения се оказваха обикновени хора /като мен например/. Защо? Защото така лесно могат да избягат при акция. Ако стоят най-отпред, полицаите просто ще скочат изведнъж и ще ги изловят като зайци.
    Когато кметът обяви протеста за незаконен, защото имало заплаха за бомба, ударните сили на полицията излязоха в плътна маса, заудряха щитовете, за да сплашат хората, а полицаите от кордона премахнаха загражденията. С мощен натиск те осъществиха пробив в тълпата. Бях на 15-тина метра от събитието и усещането за полюшване на тълпа, която може да те смачка, си беше доста страшно.
    След пробива полицаите подгониха т.нар. фенове с бой с палки и щитове. В суматохата имаше шурнала кръв от глави, имаше бити и "по погрешка" други участници. Феновете се разбягаха, като продължиха замерянето отдалеч...
    Но полицаите постепенно изтласкваха всички участници от площада. Те напредваха отначало бавно, за да не предизвикат ответна реакция, като пристъпваха с метър-два на 5-10 минути. Когато повечето хора тръгнаха да се разотиват, напреднаха много по-уверено и просто затвориха всички подстъпи.
    За илюстрация на настроенията: мой приятел от клуба отиде при един "фен" на около 65 години и му направи забележда да не опорочава протеста, като замеря полицаите с огромни буци лед. Беше наречен предател, обруган и прочие екстри. Но веднага се приближих аз и още двама-трима мъже и свадата се прекрати на ниво псувни и ругатни.
    Организаторите на протеста нямаха никаква работеща стратегия за подобен сценарии и само призоваваха от трибуната да няма провокации. Със сигурност в бъдещи подобни граждански действия трябва да има комендант на протеста и подготвени сили за омиротворяване, които да правят забележда на всички, които са маскирани или имат предизвикателно поведение и да се мъчат да ги изолират. Не смятам, че е невъзможно, защото огромната маса от хора ще е на тяхна страна. Но без организация няма да стане.
    Е, това беше първия осъществен от хора, призовани по мрежата, протест.
    Гордея се, че бях там и сега пиша за всички вас, а не го гледам по новините.



Гласувай:
0



1. maistora - Едно е да видиш, друго е да ти го разкажат
14.01.2009 22:49
Този протест беше първата проява на гражданското общество в клетата ни Родина.Този път народа излезе без напътствията на партиини експерти.Бяхме първични и разбира се, неорганизирани.Основният проблем бяха лумпенизираните с качулките.Тях нито организаторите, нито полицията можа да ги вразумят.

За значимостта на протеста ще отбележа, че полицейските сили бяха повече от посрещането на Буш.
Много ги е страх "комунистите"!
Страх ги е защото са гузни!
Аз бях там и участвах, защото вярвам в достойнствата на българите.
цитирай
2. lyudmilstefanov - Страх ги е,
15.01.2009 13:26
защото по-добре и от нас знаят какво заслужават. Но народът е този, който трябва да им помогне да си го получат.
цитирай
3. tsveta - Люси,
15.01.2009 14:31
Благодаря че описа твоите наблюдения, като посочи начина на действие на отделните групи, участвали в протеста и броя на протестиращите, защото медиите съобщиха за 2000-3000 участници.
Надявам се днес да се видим членовете на клуба и да споделите по-подробно впечатленията си.
цитирай
4. lyudmilstefanov - Естествено, че ще се видим
15.01.2009 15:13
Иначе за описанието и за бройката хора се помъчихме да направим средностатистическа оценка.
цитирай
5. ivoimv - здравейте
19.01.2009 16:11
Да помислим как лозунга от протеста може да бъде реалност ""с революция до нова конституция""
Време имаме !!
цитирай
6. sstoyanova - радвам се,
20.01.2009 03:53
че сте се изявили по този достоен начин на протеста. Чак сега чета разказа ти и наистина е един от най-правдоподобните. Без да съм била там, знам, че цялата идея е не само опорочена, но и саботирана от въпросните "лумпени", които е твърде възможно да са знаели какво правят. Оказа се, че съм ви гледала по БНТ и съм впечатлена от идейния замисъл на посланията ви. Съжалявам, че не успях да бъда с вас, но знаех какво ще се случи за съжаление и това адски много ме демотивира. Тъкмо бях решила да идвам и съобщиха, че хулиганите са спрели една маршрутка на Орлов мост и са я опразнили от пътниците, и са я потрошили... вероятно можех аз да съм в нея.

На къде отива тази нация...
цитирай
7. lyudmilstefanov - Към sstoyanova
20.01.2009 10:56
Според мен с претенцията си за "неполитически искания" организаторите не бяха на висотата на историческия момент. Оставка на правителството трябваше да се поиска чрез граждански натиск още от лятото, когато ни замразиха еврофондовете /писах много в този дух тогава/. Това трябваше да е и основния лозунг на протеста.
Вместо това на 14-ти ми се случваше да говоря със студенти, които казаха, че искат само подобряване на живота в Студентски град. Извинявай, но за мен това са все едно пенсионерски искания за евтин хляб, мляко и олио. Дори чух изказвания, подценяващи акцията на студентите от 1997 година и разграничаващи се от нея. При положение, че и сега беше нужно политиците да получат същото послание като през 1997: "Търпението ни си има граници".
За мен лумпенските добре насочвани и манипулирани изяви са най-незначителната тема. Важна ми е темата за гражданската непримиримост, за ПОСТОЯННИЯ контрол и натиск върху властта, а не само от протест на протест.
Както и темата за лидерството, за налагането на лидер на промяната, за правилното разпознаване и вдъхновеното подкрепяне на този лидер от хората. Така, както се случи до голяма степен и в САЩ с избора на Обама. Защото преди това и там се срамуваха от лидера си , а сега се гордеят. Впрочем - дано бъде за дълго!
Много точен коментар прочетох в блога на rummi, който с удоволствие чета: "Битката не е загубена. Тя още не е започнала"...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: lyudmilstefanov
Категория: Лични дневници
Прочетен: 370981
Постинги: 74
Коментари: 443
Гласове: 1991
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930